Kenen nimi?

Sukunimen muuttaminen avioitumisen myötä tarjoaa ikään kuin tilaisuuden aloittaa alusta omana perheyksikkönään – vaihtaapa morsian tai sulho yksin nimeään tai kumpikin yhdessä. Kuitenkin niin etu- kuin sukunimeen liittyy vahvoja tuntemuksia: ne yksilöivät meidät ja ovat osa identiteettiämme. Joku voi kokea oman nimensä niin tärkeäksi osaksi itseään, ettei välttämättä päädy yhteiseen sukunimeen. Meille on kuitenkin ollut alusta asti selvää, että otamme yhteisen sukunimen. Mutta miten ihmeessä valita sellainen sukunimi, joka tuntuu omalta ja sopii molemmille?

Vaikka olen totellut omaa nimeäni 26 vuotta, koen, ettei sukunimeni ole niin vahva osa identiteettiäni, ettenkö voisi vaihtaa sitä. Se ei ole myöskään kovin erikoinen ja kuuluukin Suomen yleisimpiin sukunimiin. Olen oikeastaan aina tiennyt, että vaihdan sen lopulta, menin naimisiin tai en. Sulhon sukunimi taas on ihanan lyhyt ja erikoinen, joten loogista olisi ottaa hänen sukunimensä. En vain osaa kuvitella tätä nimeä itselleni. Summa summarum, meillä taitaa olla tasan kolme vaihtoehtoa:

*Voimme ottaa sulhon sukunimen.

*Voimme nimilain puitteissa keksiä täysin uuden ja oman sukunimen.

*Voimme valita sukunimen jommankumman suvusta.

Ensimmäinen vaihtoehto ei ole vielä mitenkään poissuljettu, mutta aiheuttaa kuitenkin kovasti mietintää. Toinen vaihtoehto on jotenkin ihanan romanttinen, mutta aiheuttaa puolestaan pienoisia paineita: nimi pitäisi ensin keksiä, sitten hyväksyttää ja lopulta hyväksyä oma tekeleensä osaksi elämäänsä. Kolmas vaihtoehto on myös ihan varteenotettava, koska kummankin suvussa on yksi kiva vaihtoehto, joista valita. Koen tämän kuitenkin hitusen ahdistavaksi, koska en haluaisi selitellä kyseisen sukunimen omaaville, miksi haluamme heidän nimensä. Nimen valinta oman sukuni puolelta olisi ehkä helpompaa, koska vain yksi henkilö omaa kyseisen sukunimen ja senkin osana yhdistelmänimeä.

Olemme pohtineet tätä asiaa jo vuoden päivät, mutta omat ajatukseni eivät ole juuri kirkastuneet. Asiaa ei auta se, että mies hyväksyy kaikki vaihtoehdot ja on siis turhankin ”helppo” asian suhteen 😀 Helpompaa olisi, kun osaisi edes rajata yhden vaihtoehdon pois! Olen melkein valmis ottamaan sen nimen, joka tuntuu luontevimmalta allekirjoittaa 😀

Miten muut ovat ratkaisseet nimenvaihdon?

Mainokset

6 kommenttia artikkelissa “Kenen nimi?

 1. Heip, minäkin pohdin tätä nimiasiaa, ja kirjoitan varmaan lähitulevaisuudessa siitä blogiinkin. Olen melko varma ratkaisustani, mutta eihän nimen valitsemiseen ikinä täysin sataprosenttisen ehdottoman oikeaa ratkaisua ole, vaan yleensä monta hyvää, joista valita.

  Tykkää

 2. Omalla kohdallani päätös oli helppo: otan miehen sukunimen. Tosin siinä vaiheessa kun huomasin miten pitkään ja hartaasti moni muu tätä miettii, aloin kyseenalaistaa omaa päätöstäni ja pohtimaan menikö tämä nyt jotenkin liian helposti.. Onneksi olen pikkuhiljaa alkanut tulla siinä määrin järkiini että nämä on meidän päätöksiä, ei kenenkään muun. Eli tehdään just niinkuin hyvältä tuntuu, oli helppoa tai ei!

  Tykkää

  • Hyvä vain, että luotat omiin tuntemuksiisi! Omat tuntemukseni olivat alkujaan kyllä samanlaiset: en oikeastaan miettinyt edes muita vaihtoehtoja kuin miehen sukunimeä. Mutta mutta… Kun luonteeseeni kuuluu asioiden ylianalyyttinen pyörittely, en voinut tehdä poikkeusta tämänkään kohdalla, vaikka todennäköisimmin kallistunkin miehen sukunimen puolelle 😀

   Tykkää

 3. Paluuviite: Nimipohdintaa – K & M 22.7.2017

 4. Paluuviite: Minun, sinun, meidän nimi |

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s